Prisjagt

IP-klassificering og vandtæthed - alt, du skal vide

Hvad betyder mærkninger som IP57, IP68, IPX7, MIL-STD-810 og WR50/5 ATM egentlig? Her får du svaret på, hvor vandtætte og støvtætte dine ting er.

Når du køber en mobiltelefon, tablet, bærbar højttaler eller anden bærbar enhed, er det vigtigt, at den har en form for vandtæthed. Specielt hvis du planlægger at bruge den udendørs. I mange tilfælde angives vandtætheden med en såkaldt IP-klassificering. Her gennemgår vi alt, hvad du behøver at vide om IP-klassificeringer, og giver praktiske eksempler på, hvornår du ønsker en bestemt klassificering for maksimal beskyttelse.

Hvad er en IP-klassificering?

IP står for "Ingress Protection" og er et mål for, hvor godt en enhed er beskyttet mod både solide genstande og partikler samt vand. En IP-klassificering består altid af to tal, alternativt et tal og bogstavet X. Jo højere tal, desto bedre er beskyttelsen. Hvis klassificeringen angiver et X, har producenten ikke angivet nogen beskyttelsesklasse overhovedet.

  • Første tal: 0 til 6 angiver støvtætheden
  • Andet tal: 0 til 9 angiver vandtætheden

Her er, hvad de forskellige tegn faktisk betyder for dine ting:

  • 1 til 9: Fra begrænset til fuld beskyttelse
  • 0: Ingen beskyttelse overhovedet
  • X: Producenten har ikke angivet nogen testresultat

For at få lov til at angive en IP-klassificering skal enheden testes på en speciel måde, der opfylder kravene til en standard kaldet "IEC Standard 60529". Organisationen bag standarden hedder "International Electrotechnical Commission".

Fordelen ved IP-klassificeringen er, at vi får et klarere mål for, nøjagtigt hvor god vand- og støvtætheden faktisk er. Det er selvfølgelig meget bedre end "støvtæt" og "vandtæt", da det ikke siger så meget.

Filmkameraet, der optager dette, bør være ordentligt støvtæt. Foto: Devon Janse van Rensburg, Unsplash

IP-klassificering for beskyttelse mod små faste partikler og støv

Beskyttelsen mod små partikler og støv strækker sig fra 0 som den laveste og op til 6 som den højeste.

Støvtætheden er måske ikke det mest almindelige, man kigger efter i almindelige forbrugerprodukter. Men hvis du ved, at for eksempel din højttaler, mobiltelefon, smartur eller andet udstyr skal være i områder med store mængder støv eller sand, er det mindst lige så vigtigt som vandtætheden.

  • IP0X: Har ingen beskyttelse overhovedet mod små partikler eller genstande.
  • IP1X: Beskytter kun mod genstande, der er større end 50 mm.
  • IP2X: Beskytter mod genstande, der er større end 12,5 mm.
  • IP3X: Beskytter mod genstande, der er større end 2,5 mm.
  • IP4X: Beskytter mod partikler og genstande, der er større end 1 mm.
  • IP5X: Støvtæt. Kan tillade støv at trænge ind, men det skader ikke enheden.
  • IP6X: Enheden er helt støvtæt og tillader ikke nogen partikler at trænge ind overhovedet.
Vi håber, at denne mobiltelefon har en meget høj IP-klassificering. Foto: Shuvro Mojumder, Unsplash

IP-klassificering for beskyttelse mod vand/fugt

Beskyttelsen mod vand strækker sig fra 0 som den laveste og 9 som den højeste. Det mest almindelige for mobiltelefoner er beskyttelsesklasserne 7 eller 8. Specialklasserne 6K og 9K bruges normalt ikke i forbrugerprodukter.

Dette er den klassificering, de fleste kigger efter, nemlig hvor godt enheden modstår vand. Husk, at en IP-klassificering aldrig garanterer 100 % beskyttelse gennem hele enhedens levetid. Vandtæthed degraderes normalt over tid og med brug, så din tre år gamle smartwatch, der skulle være vandtæt, er måske ikke længere det.

Et eksempel på vandtæthed er IPX4, som mange in-ear-høretelefoner har. Det betyder, at du kan bruge dem under hårdere træningspas, når du sveder meget, og højst i let duggregn. Du kan dog ikke tage et brusebad med dem, undgå dem i kraftigt regn og tab dem ikke i poolen.

  • IPX0: Har ingen beskyttelse overhovedet mod fugt.
  • IPX1: Beskyttelse mod vanddråber, der rammer enheden lodret.
  • IPX2: Modstår vand, der rammer enheden med en vinkel på 15 grader eller mindre.
  • IPX3: Modstår vand, der sprøjtes med op til 60 graders vinkel.
  • IPX4: Modstår vandstænk fra alle vinkler.
  • IPX5: Modstår kontinuerligt sprøjtende vand med lavt tryk.
  • IPX6: Modstår en større mængde sprøjtende vand med højt tryk.
  • IPX6K: Modstår en stor mængde sprøjtende vand med ekstremt højt tryk.
  • IPX7: Kan nedsænkes i vand ned til 1 meters dybde i 30 minutter.
  • IPX8: Kan nedsænkes i vand dybere end 1 meter. Producenten angiver dybde og tid.
  • IPX9K: Modstår højt tryk af vand med høj temperatur.

Vigtigt at tænke på

En enhed, der er klassificeret til IPX7 eller IPX8, kan være i vand et stykke tid uden at tage skade, men den kan stadig tage skade, hvis du sprøjter vand på den fra siderne.

Det betyder, at du kan tabe mobiltelefonen i badekarret uden at den går i stykker, men hvis du forsøger at bruge den i kraftigt regnvejr, kan den stadig lække vand ind.

For at en enhed officielt skal være beskyttet med både en højere og en lavere IP-klassificering, skal den være mærket med to klassificeringer. For eksempel IPX5/IPX8.

Eksempler på almindelige IP-klassificeringer for hverdagselektronik

  • IP67: Helt støvtæt og kan tabes i vand uden at tage skade.
    IP68: Helt støvtæt og kan nedsænkes i vand længere tid uden at tage skade.
    IP54: Visse støvtæthed og kun beskyttelse mod vandstænk.
    IP57: Visse støvtæthed og kan tabes i vand uden at tage skade.

IP-klassificering vs MIL-STD-810

Du har måske stødt på betegnelsen MIL-STD-810 engang imellem og har undret dig over, hvad det betyder. Det er en anden standard for at teste enheders robusthed, men ikke kun mod støv og vand som IP-klassificeringen.

MIL-STD-810 er en standard, der er udviklet for at teste, om enheder opfylder de strenge krav, der gælder for brug inden for den amerikanske militær. Den første version af standarden kom allerede i 1962, og den er blevet udviklet flere gange siden da.

Her er nogle af de ting, der testes for at opfylde kravene til MIL-STD-810:

  • Lavt lufttryk
  • Høje og lave temperaturer
  • Hurtige temperaturskift
  • Solstråling
  • Fugt og svamp
  • Acceleration
  • Vibrationer
  • Pyroteknisk chok

Den seneste version kom i 2019 og hedder MIL-STD-810H. I alt testes op til 31 forskellige typer af påvirkninger, afhængigt af producent og produkt.

Vigtigt at tænke på

En enhed, der hævdes at opfylde kravene for MIL-STD-810, er ikke nødvendigvis testet for alt, hvad standarden dækker. Derfor kan det opfattes som vildledende, fordi produktet måske slet ikke opfylder kravene, som MIL-STD-810 sætter for de respektive test. Tjek altid med producenten, hvad der gælder, så du er sikker, hvis det ikke er klart, hvad der er blevet testet og i hvilken grad.

Hvad betyder WR50 / WR100 og 5 ATM?

I nogle tilfælde angiver producenterne ikke nogen IP-klassificering, men vælger i stedet at klassificere vandtætheden som "WR50" eller "5 ATM". Så hvad betyder det egentlig?

Hvor en enhed mærket med IPX7 eller IPX8 klarer ned til 1 meters dybde, kan enheder mærket med WR50 / 5 ATM klare ned til hele 50 meters dybde. En betydelig forskel altså.

En stor advarsel om WR50 og 5ATM er, at selvom de angives at klare ned til 50 meters dybde, bør du aldrig bruge dem til dykning. Heller ikke til vandsport eller andre vandaktiviteter, der involverer dybt vand eller hårdt vandtryk.

WR50 og 5 ATM kræver ingen særlig certificering og har ingen standardiseret test at følge. Betragt mærkningen som en indikation af, at enheden kan tåle at være fuldstændig nedsænket i vand i længere perioder. Dog er enheder mærket med WR100 og WR200 bedre egnede til dykning.

Her er to eksempler på, hvordan IP-klassificering i kombination med WR-mærkning kan fungere:

  • Apple Watch Series 8: Mærket med IP6X og WR50. Apple siger, at smarturet er vandtæt ned til 50 meter i henhold til ISO-standard 22810:2010, men det må kun bruges i lavt vand og ved svømning i swimmingpool, sø og hav. Altså IKKE dykning.
    Apple Watch Ultra: Mærket med IP6X, MIL-STD-810H og som "svømmevenlig". Smarturet er altså støvtæt og vandtæt ned til 100 meter, men må kun bruges ned til 40 meter ved dykning. Denne enhed klarer også vandsport i høj fart.

Hvad betyder 3 bar / 5 bar / 10 bar / 20 bar / 100 bar?

I nogle tilfælde angives vandtætheden i "bar" i stedet for atm eller meter.

En (1) bar svarer til lufttrykket målt ved jordoverfladen. Det betyder, at 3 bar svarer til cirka vandtrykket ved 3 meters dybde.

Her er nogle almindelige angivelser i bar:

  • 3 bar = 3 atm eller 30 meter
  • 5 bar = 5 atm eller 50 meter
  • 10 bar = 10 atm eller 100 meter
  • 20 bar = 20 atm eller 200 meter
  • 100 bar = 100 atm eller 1.000 meter

Hvad betyder mærkningen Divers og ISO 6425?

Hvis du har eksempelvis et armbåndsur, der er mærket med "Divers" eller "ISO 6425", er det garanteret vandtæt og kan bruges til dykning.

Denne mærkning indikerer også, at armbåndsuret er tilpasset til brug i totalt mørke samt er modstandsdygtig over for magnetisme, stød og saltvand. Dette betyder, at uret er designet til at kunne klare de udfordringer, der opstår under dykning og i barske miljøer.

Nogle af disse krav inkluderer:

  1. Vandtæthed: Uret skal kunne modstå vandtrykket på mindst 100 meters dybde og bestå en overtrykstest.
  2. Synlighed: Uret skal have synlige visere og indeksmarkeringer, så det er let at aflæse under dårlige lysforhold og i mørke.
  3. Tidsforløb: Uret skal have en tidsforløbsindikator (som en roterende bezel), så dykkeren kan holde styr på dykkertiden.
  4. Nøjagtighed: Uret skal have en nøjagtighed på +/- 60 sekunder pr. dag.
  5. Stødmodstand: Uret skal kunne modstå stød og vibrationer uden at gå i stykker eller miste nøjagtigheden.
  6. Antimagnetisk: Uret skal kunne modstå magnetiske felter uden at blive påvirket.
  7. Remme og armbånd: Uret skal have remme eller armbånd, der er holdbare og modstandsdygtige over for saltvand og UV-lys.
Med IPX4 og opad fungerer dine hovedtelefoner til træning. Foto: Wade Austin Ellis, Unsplash

Her er nogle tips til vandtætte gadgets:

Her er nogle tips på populære gadgets, der er vandtætte. Husk at tjekke præcis, hvad der gælder for hver model, før du åbner tegnebogen. Der kan være stor forskel i, hvor modstandsdygtige de er over for støv og vand.

Spørgsmål og svar om IP-klassificering

En IP-klassificering angiver, hvor støvtæt / tæt og vandtæt / tæt beskyttelsen er på en genstand.

Absolut, producenterne har ingen som helst pligt til at teste deres produkter i henhold til standarden for IP-klassificering. Uden en IP-klassificering er det normalt svært at vide nøjagtigt, hvor god beskyttelsen er.

IP-klassificeringen IP67 og IP68 betyder fuldstændig beskyttelse mod støv og fremragende beskyttelse mod nedsænkning i vand.

IP-klassificeringen IPX4 betyder, at producenten ikke angiver, hvor god beskyttelsen er mod støv, men at produktet er beskyttet mod lette vandstænk.

IP-klassificeringen IP57 betyder, at produktet er støvtæt og beskyttet ved nedsænkning i vand.

Forskellen er, at IP-klassificeringen kun tester for støv og vand. Med standarden for STD-MIL-810 testes også modstandskraften mod mange andre eksterne faktorer, såsom stød og vibrationer.

Tekst: Daniel Haaf

Udgivet: 14. april 2023

Denne artikel er skrevet af Prisjagts redaktion og oversat af en AI til vores danske læsere. Ingen andre har haft indflydelse på indholdet. Der forekommer ingen betalingslinks eller andre former for annoncesamarbejde.